Magyarország Kormánya - Európai Regionális Fejlesztési Alap - Széchenyi 2020

Zöld Nemzeti Bajnokok  

A hazai zöldgazdaság célzott megerősítése


Magyarország Kormányának kiemelt célja a nagy növekedési potenciállal rendelkező, a zöldgazdasághoz és -iparhoz kapcsolódó feldolgozóipari vállalkozások technológiaváltást segítő fejlesztéseinek támogatása. Az egyre inkább erősödő zöldgazdaságba szükséges az eddigieknél nagyobb mértékű bekapcsolódása a hazai mikro-, kis- és középvállalkozásoknak, legyen szó az energiahatékonysági beruházásokat kiszolgáló, másodlagos forrásból származó alapanyagot felhasználó vagy előállító, egyszer használatos műanyag termékeket kiváltó, a víz felhasználás hatékonyság növelését szolgáló, vagy éppen az elektromobilitási beruházásokat ipari oldalról kiszolgálni képes gyártó vállalkozások megerősítéséről.


Az előminősítési folyamat lépései

1. Regisztráció a znb.ifka.hu oldalon keresztül

Az előminősítés első lépése az előminősítési igényt benyújtó vállalkozások regisztrációja az előminősítés online rendszerén, ami az znb.ifka.hu honlapról érhető el. Regisztrálni, illetve a későbbiekben a rendszerbe belépni Ügyfélkapu használatával lehetséges. Az oldalra való belépéssel nyilatkozik, hogy az adatkezelési tájékoztatót elolvasta, az abban foglaltakat megértette és elfogadta. A felhasználói profilhoz ezután pályázókat (vállalkozásokat) lehet hozzárendelni, melynek folyamatáról a Pályázói segédletben olvashat részletesen. ​​​​​
 

2. Belépési kritériumok ellenőrzése

A vizsgált gazdálkodási adatok automatikusan generálódnak a vállalati adatbázisból. A rendszer automatikus üzenet formájában tájékoztatást küld a vállalkozás számára, hogy megfelelt-e a részvételi feltételeknek.
 

3. A “Vállalkozás bemutatása és minősítés” és “Fejlesztési koncepció és projektadatok” kitöltése és beküldése

Amennyiben a vállalkozás megfelel a belépési kritériumoknak, lehetővé válik a fenti adatlapok kitöltése, valamint a válaszok beküldése.
A “Fejlesztési koncepció és projektadatok” beküldésének feltétele a “Vállalkozás bemutatása és értékelése” adatlap beküldése. A beküldésére folyamatosan van lehetőség, azonban felhívjuk a figyelmet, hogy az IFKA-nak jogában áll az előminősítés határidő előtti lezárására, amennyiben a beérkezett fejlesztési igények elszámolható összköltségei jelentősen meghaladják a keretösszeget. A lezárást követően a már megkezdett űrlapok nem küldhetők be.


4. Értékelés és megfelelt vállalkozás esetén a „Zöld Nemzeti Bajnok Előminősítési Tanúsítvány” kibocsátása

Az előminősítési folyamat lezárását követően értékeli az MGFÜ a beérkezett adatlapokat.
Amennyiben az értékelést követően a vállalkozás a “Vállalkozás bemutatása és minősítés” adatlapon nem éri el a minimum szükséges pontszámot, a “Fejlesztési koncepció és projektadatok” adatlap automatikusan elutasításra kerül.
Az értékelés lezárását követően az MGFÜ elektronikus formában, az előminősítési rendszeren keresztül tájékoztatja a vállalkozást az előminősítési igény elfogadásáról vagy elutasításáról.
A megfelelt vállalkozások részére az előminősítési tanúsítvány kiállításra kerül, amely a vállalkozást feljogosítja a kapcsolódó források keretében pályázata benyújtására.
A tanúsítvány a kibocsátástól számítva 60 napig érvényes.
 

5. Projektfejlesztés és megfelelt vállalkozás esetén a „Zöld Nemzeti Bajnok Előminősítési Tanúsítvány” kibocsátása

Azon vállalkozások számára, amelyek esetében a “A fejlesztési koncepció és projektadatok” adatlapon bemutatott fejlesztési koncepció nem igazodik teljes mértékben az előminősítési felhívás célkitűzéseihez, vagy a koncepció kidolgozottsága nem megfelelő, az MGFÜ  projektfejlesztésre adhat lehetőséget. A projektfejlesztés során a vállalkozás a fejlesztési koncepcióját felülvizsgálhatja és módosíthatja. Az MGFÜ az értékelést követően tájékoztatja a vállalkozást az előminősítési rendszeren keresztül az igény elbírálásának eredményéről. Elfogadás esetén a vállalkozás részére kibocsátásra kerül az előminősítési tanúsítvány.
 

6. Pályázás fejlesztési forrásra a ráépülő felhívásból (GINOP Plusz-1.3.1-21)

 

Az Előminősítési felhívás itt elérhető.

Az oldal sütiket használ működéséhez. Az oldal használatával hozzájárul, hogy az sütiket tárolhat számítógépén.